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Q: What need exists for enforcement of golf cart regulations?  

 

A: Many residents have expressed concerns about children driving golf 

carts in an unsafe manner. In addition, Rockwall Police Officers have 

witnessed unsafe golf cart driving by juveniles, who often are unfamiliar 

with basic rules of the road and driver courtesy. The intent is to enforce 

existing state laws now to avert possible future tragedies.  

 

 Q: What is Texas law regarding golf carts as a motor 

vehicle?  

A: Two provisions in the Texas Transportation Code (TC 502.001 and TC 

551.401) establish golf carts as motor vehicles. The full definition of a 

motor vehicle under state law includes cars, trucks, motorcycles, golf carts, 

and neighborhood electric vehicles.  

  

Q: It is legal to operate a golf cart on a public street?  

A: Under certain circumstances, it is legal to operate a golf cart on 

a public street. Golf carts may be driven on a public highway 

when the following conditions are met:  
-The posted speed limit is no more than 35 mph 

-The golf cart is being operated in a master planned community that has in place a uniform set of 

 restrictive covenants 

 -If going to a golf course, a golf cart may not travel more than two miles from where  

  the golf cart is usually parked  

-Operation is only legal during the daytime 

(Texas Transportation Code Section 551.403) 
 

 Q: Does the law require the operator of a golf cart to have a 

driver’s license?  

A: Yes. In 2019, the state of Texas classified golf carts as motor vehicles. 

Operators of golf carts are now considered operators of a motor vehicle. 

Texas requires all operators of a motor vehicle to have a driver’s license. 

(Texas Transportation Code Section 521.021) 
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Q: What provision in Texas law requires golf carts to have a 

license plate?  

A: TC 551.402 requires that golf carts driven on a  

public street have a state-issued license plate.  
Texas Department of Motor Vehicles does Not Title and / Register Golf Carts, 

But Golf Carts are required to receive a Golf Cart license plate. 

 

Q: Does the driver of a golf cart have to have liability 

insurance?  

A: No. In fact, the law specifically exempts golf carts from holding normal 

motor vehicle liability insurance. (Texas Transportation Code Section 

601.052) 

 

Does a golf cart have to have a slow moving vehicle placard? 

A: Yes. Golf carts driven on a public road  

must have a slow moving vehicle placard.  

These are commonly referred to as  

“orange triangles” and are often used  

on farm and construction equipment. 

 

 Special Note on Orange Placards 
--has a reflective surface designed to be clearly visible in 

  daylight or at night from the light of standard automobile headlamps  

  at a distance of at least 500 feet; 
--Is mounted base down on the rear of the vehicle and at a height that 

     does not impair the visibility of the emblem; and 
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Q: Can a driver with a learner’s permit operate a golf cart on 

a public street?  

A: Yes, so long as he or she is accompanied in the front seat by a licensed 

driver who is at least 18 years old. This is the same as for the operation of 

any motor vehicle on a public street.  

  

Q: Are golf carts required to have safety equipment such as 

headlights, mirrors and tail lights?  

A: Yes, The list of required equipment for Golf Carts can be found in the 

Texas Transportation Code (TC 551.4041)  

  

Q: Are golf carts subject to any other Texas motor vehicle 

laws?  

A: Yes, because golf carts are included in the state’s definition of a motor 

vehicle. When on a public street, the driver of a golf cart must obey all 

traffic laws including stop or yield signs, speed limits, and other posted 

warnings. They must pull to the side of the road to yield to emergency 

vehicles, and are required to signal turns either with blinker signals or hand 

signals.  

  

Q: What is the fine for operating a golf cart without a driver’s 

license?  

A: A citation for operating a motor vehicle (including a golf cart) on a public 

street without a valid driver’s license can result in a fine set by Texas law 

(TC 521.025) as an amount of not more than $200 for the first and second 

offenses, and not more than $500 for the third offense in a single year.  
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Q: What if my unlicensed child drives my golf cart without 

my knowledge?  

A: The child and/or parents are subject to receiving a citation even if the 

parents did not know the child was operating the golf cart on a public street. 

This also is true if an unlicensed child were to operate any other type of 

motorized vehicle without parental consent or knowledge. In both 

instances, parents may be subject to civil and criminal penalties.  

 

 

Q: Must a Golf Cart be inspected? 

A: A vehicle required to display a slow-moving vehicle emblem is not 

subject to inspection. (TC 548.052). 

 

Q: Where do I obtain a Golf Cart License? 

A: At the Rockwall County Tax Office: located at   

  Address: 101 E Rusk St #101, Rockwall, TX 75087 
  Hours: Open 8AM ⋅ Closes 5PM 
  Phone: (972) 204-6130 

Q: How much does it cost for a License Plate? 

A: $10.00 Dollars U.S. 

Q: If I sell a Golf Cart that already has a Texas License Plate 
on it, will the new owners need to obtain a new plate?  

A: No, once a license plate is issued to a golf cart it remains with the cart.   
The plate would only need to be replaced if it became damaged, lost or 
stolen.  

 

 

https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_enUS818US818&q=rockwall+county+tax+office+address&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgE-LVT9c3NEwyLc-zTMmu0pLNTrbSz8lPTizJzM-DM6wSU1KKUouLF7EqFeUnZ5cn5uQoJOeX5pVUKpQkVijkp6VlJqcqQBUBAIOwodZVAAAA&ludocid=15186651963972706800&sa=X&ved=2ahUKEwjw18HY74LvAhUNRKwKHUMZCJEQ6BMwIXoECD8QAg
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_enUS818US818&q=rockwall+county+tax+office+hours&ludocid=15186651963972706800&sa=X&ved=2ahUKEwjw18HY74LvAhUNRKwKHUMZCJEQ6BMwInoECD8QBQ
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_enUS818US818&q=rockwall+county+tax+office+phone&ludocid=15186651963972706800&sa=X&ved=2ahUKEwjw18HY74LvAhUNRKwKHUMZCJEQ6BMwI3oECDIQAg
https://www.google.com/search?q=Rockwall+county+tax+office&rlz=1C1CHBD_enUS818US818&oq=Rockwall+county+tax+office&aqs=chrome..69i57.11451j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
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Special Notes: The term “Master Planned Community that has in place a uniform 

set of restrictive covenants” should be emphasized. “Uniform Set of Restrictive 

Covenants” has been defined as a community that has a homeowner’s association that 

has bylaws and covenants. 

 

Unless driving to or from a golf course, persons operating a golf cart under this section 

must stay within a Master Planned Community. 

 

Sidewalks are specifically designed for pedestrian and/or bicycle traffic and are NOT 

authorized for Golf Carts or Motor Vehicles (TC 545.422) 

 

Exiting a Master Planned Community and entering another neighborhood by way of an 

area that is not a master planned community is not allowed per these statutes. 

Furthermore, exiting a Master Planned Community to go to a store, restaurant, or 

school that is outside of the Master Planned Community is prohibited.  

 
More information regarding Golf Carts can be found on the State of Texas website at 

Unique Vehicles | TxDMV.gov 

    

 

 

 

https://www.txdmv.gov/motorists/buying-or-selling-a-vehicle/unique-vehicles

